Deittailun maailma on monin tavoin erilainen kuin vain 20-30 vuotta sitten, ja vielä enemmän eroa löytyy, jos vertaisi useamman vuosikymmenen taaksepäin. Muutokset näkyvät myös siinä, että monet eräänlaiset kirjoittamattomat deittailusäännöt ovat vanhentuneet.

Best Life on listannut esimerkkejä vanhentuneista deittailusäännöistä ja suomensimme niitä alle. Jokainen deittailee parhaakseen katsomalla tavalla, mutta näitä sääntöjä ei ainakaan tarvitse enää nykypäivänä noudattaa:

Miehen pitäisi tehdä aloite

Aloitteen tekeminen ei ole sukupuolesta kiinni. Naisten ja miesten välisissä suhteissa on ajateltu, että miehen pitäisi tehdä aloite, mutta se ajatus joutaa romukoppaan. Jos olet kiinnostunut jostakusta, tee rohkeasti aloite.

Sama pätee myös yhteydenpitoon. Naisen ei tarvitse odottaa, että miehestä kuuluisi, vaan jos haluat jutella jollekulle, tee niin. Kunhan et ole aina se osapuoli, joka tekee aloitteen jutteluun, ei siitä ole mitään haittaa. Jos taas huomaat olevasi aina se aloittava osapuoli, voi se olla merkki isommasta ongelmasta.

Miehen pitäisi aina maksaa ensitreffien lasku

Onhan se toki mukavaa, jos joku muu maksaa aterian. Best Life kuitenkin huomauttaa, että tämä sääntö on peräisin ajalta, jolloin naisilla ei juuri ollut asiaa työelämään. Nykyisin naiset valitsevat maksaa treffien laskun tai lasku laitetaan puoliksi.

Deittisovellus Bumblen brändijohtaja Alex Williamson on sitä mieltä, että treffeille aloitteen tehnyt osapuoli on se, jonka pitäisi tarjoutua maksamaan.

”Mielestäni jos yksi ihminen on pyytänyt toista ulos, pitäisi hänen ottaa vastuu laskusta. Mutta joka tapauksessa mielestäni on aina järkevää, että kumpikin tarjoutuu maksamaan kaiken tai osan laskusta ja keskustelemaan aiheesta”, hän sanoi.

”Sanon aina ihmisille, että jos et ole valmis maksamaan ravintolan laskua, älä suosittele sitä treffien paikaksi. Jos teet aloitteen treffeille, valitse sellainen paikka, jossa mielellään maksat vaikka koko laskun”, Williamson neuvoi.

Deitin pitäisi tulla hakemaan toinen kotoaan

Ennen vanhaan naiset ovat odottaneet kotona, että mies saapuu hakemaan häntä treffeille. Nykypäivänä on yleisempää tavata jollain keskeisellä, julkisella paikalla. Exclusive Matchmakingin toimitusjohtaja Susan Trombetti peräti suosittelee, että jos tapaat netin välityksellä kohtaamasi henkilön ensimmäistä kertaa, älä koskaan anna hänen tietää, missä asut tai olet töissä ennen kuin todella olet tutustunut häneen. Ensitreffeillä pitäisi Trombettin mukaan tavata julkisella paikalla.

Odota muutama päivä ennen kuin otat uudelleen yhteyttä

Best Lifen mukaan ajatus siitä, että treffien jälkeen pitäisi odottaa kolme päivää ennen kuin ottaa yhteyttä deittiin, on muinaishistoriaa. Tämä sääntö keksittiin, jotta ei vaikuttaisi liian innokkaalta. Nykypäivänä kuitenkin tällainen odottaminen voi toimia itseä vastaan: deitti saattaa olettaa, ettet ole kiinnostunut, jos sinusta ei kuulu useampaan päivään mitään.

Odota seksin kanssa vähintään kolmansille treffeille

Moni on saattanut kuulla tämän säännön, mutta aika on ajanut siitäkin ohi. Jokainen etenee seksiin uuden kumppanin kanssa sen mukaan, kun osapuolista itsestä siltä tuntuu. Ei ole olemassa mitään universaalia aikaa, joka olisi kaikille oikea ja tarpeen odottaa.

On myös mahdollista, että yhden ihmisen kanssa kipinöi niin paljon, että sänkyyn päätyy ensitreffeillä. Toisen kanssa puolestaan voikin odottaa viikkoja tai jopa kuukausia ennen kuin se tuntuu luontevalta askeleelta. Tärkeintä on, että jokainen on valmis, yhtä halukas ja suostuvainen seksiin eikä ketään painosteta siihen.

Älä suutele ensitreffeillä

Ennen vanhaan tällainen on voinut olla kohahduttavaa käytöstä. Nykyisin monet ajattelevat, että on jopa olennaista suudella ensitreffeillä, jotta tietää onko itsensä ja deitin välillä kemiaa. Tässä kannattaa kuitenkin mennä fiiliksen mukaan; ei ole pakko suudella, mutta ei ole myöskään pakko odottaa sen kanssa.

Naiset ja miehet eivät voi olla ystäviä

Vanhanaikaisen ajatusmallin mukaan jos deittailu ei onnistunut jostain syystä, ei sen jälkeen voinut jatkaa kavereina. Nykypäivänä ystävyyssuhteita kehittyy sukupuoleen katsomatta ihmisten välille – huolimatta siitä, onko taustalla ollut jotain romanttista tai ei.

Bowling Green State Universityn professori Sandra Faulknerin mukaan tässä on taustalla heteronormatiivinen käsitys. Jos tämän mukaan toimii, silloin aina ajatellessa miestä ja naista yhdessä ajattelee heidän välillään olevan jotain romanttista.

”Se pohjautuu oletukseen, että kaikki ovat heteroja; että romanttiset ihmissuhteet ovat tärkeämpiä kuin muut ihmissuhteet. Kyse on romanssin kultista, ajatuksesta, että kaikki romanttiset ihmissuhteet palvelevat kaikkia tarpeitasi”, Faulkner selitti.

Älä odota liian kauan avioliiton kanssa

Best Lifen mukaan ennen nuorena deittailtiin jotakuta joitakin kuukausia tai vuosia ja sitten mentiin naimisiin. Nykypäivänä nämä perinteiset ohjenuorat ovat katoamassa. Ihmiset odottavat kauemmin ”sen oikean” löytämisen kanssa ja heillä on vähemmän paineita deittailla tai mennä naimisiin nuorena.

”Ihmiset tiedostavat tarpeensa ja halunsa paremmin ja käyttävät enemmän aikaa uraansa. He ottavat aikansa tutustuakseen mahdollisuuksiinsa, jotta saavat paremman käsityksen siitä, kuka on heille paras match. Tämä on mainiota, koska silloin tyydytään vähemmän, mikä johtaa parempaan yhteensopivuuteen – ja toivottavasti vähemmän avioeroihin”, Hunting Mavenin parisuhdeasiantuntija ja perustaja Julia Bekker kommentoi.

Löydät lisää vastaavia vanhanaikaisia sääntöjä englanniksi täältä.

Lähde: Best Life