Yksi paljon käytetty deittailutaktiikka on leikkiä vaikeasti tavoiteltavaa. Vaikka olisi kiinnostunut jostakusta, ei tätä kiinnostusta tuoda esiin, vaan tahallaan jopa käyttäydytään kylmästi tai ilkeästi häntä kohtaan.

Taktiikka jakaa mielipiteet ja herättää kysymyksen, voiko se todella toimia. Tähän on selvitetty vastaus Rochesterin yliopiston tutkimuksessa: kyllä, taktiikka todella toimii.

Tutkimuksen mukaan vaikeasti tavoiteltavan leikkiminen lisää sitä, miten viehättäväksi mahdollinen kumppani koetaan.

”Vaikeasti tavoiteltavan leikkiminen saa vaikuttamaan siltä, että olisit tavoitellumpi – kutsumme sitä korkeamman kumppaniarvon omaamiseksi”, Rochesterin yliopiston psykologian professori Harry Reis kommentoi.

”Liian helposti tavoiteltavat ihmiset saatetaan mieltää epätoivoisemmaksi. Tämä saa heidät vaikuttamaan vähemmän arvossa pidettävältä ja viehättävältä kuin he, jotka eivät tuo romanttista kiinnostustaan heti selväksi”, tutkimusta tekemässä ollut sosiaalipsykologi Gurit Birnbaum lisäsi.

Näin tutkimus tehtiin

Vaikeasti tavoiteltavan leikkimisen merkitystä tutkittiin kolmella kokeilulla. Osallistujille kerrottiin, että he juttelevat vastakkaista sukupuolta olevalle henkilölle, joka todellisuudessa oli tutkimusryhmän jäsen.

Kaikissa kolmessa kokeilussa osallistujia pyydettiin kuvailemaan, kuinka vaikeasti tavoiteltavaksi he kokivat keskustelukumppaninsa, mielsivätkö he hänet arvossa pidettäväksi kumppaniksi ja kuinka paljon he halusivat tehdä jotain seksuaalista hänen kanssaan.

Tutkimuksessa ilmeni, että vaikeasti tavoiteltavamman henkilön kanssa puhuneet arvioivat henkilön haluttavammaksi ja arvostetummaksi kuin vähemmän vaikeasti tavoiteltavan kanssa puhuneet. Osallistujat myös arvioivat henkilön arvossa pidetymmäksi ja seksuaalisesti viehättävämmäksi, jos he joutuivat panostamaan enemmän saadakseen henkilön huomion ja kiintymyksen.

Lisäksi vaikeasti tavoiteltavamman henkilön keskustelukumppanikseen saaneet henkilöt yrittivät kovemmin saada hänet juttelemaan tai tapaamaan hänet uudestaan tulevaisuudessa.

”Me kaikki haluamme tapailla ihmisiä, joilla korkeampi kumppaniarvo. Yritämme saada parhaimman mahdollisen diilin”, Reis huomautti.

Kultainen keskitie paras

Vaikka tutkimus osoitti vaikeasti tavoiteltavan leikkimisen toimivan, on hyvä muistaa, ettei mikään tekniikka toimi 100-prosenttisesti koko ajan kaikille. Jos myös ammut yli vaikeasti tavoiteltavana olemisen kanssa, voit saada toisen ihmisen mieltämään sinut sellaiseksi, jota ei voi lähestyä, tai jopa epäviehättäväksi.

”Jos vaikeasti tavoiteltavan leikkiminen saa sinut vaikuttamaan epäkiinnostuneelta tai ylimieliseltä, se epäonnistuu”, Reis sanoi.

Tutkijoiden mukaan paras lähestymistapa voi ollakin kultainen keskitie. Toisin sanoen jos olet kiinnostunut jostakusta, ole lähestyttävä, mutta älä paljasta kaikkea itsestäsi liian pian.

Valtaosa ihmisistä on ihan sinut sen kanssa, että flirttailee vaikeasti tavoiteltavan kanssa, mutta samalla kukaan ei halua joutua tekemisiin jäisen asenteen kanssa ikuisesti. Tarvitaan myös toivoa siitä, että kiinnostus voi olla molemminpuolista tulevaisuudessa.

Tutkimus on julkaistu Journal of Social and Personal Relationships -tiedejulkaisussa ja voit tutustua siihen tarkemmin täällä.

Lähde: Study Finds