Ihmiset osoittavat rakkautensa ja haluavat tulla rakastetuksi itselle ominaisilla tavoilla. Näistä tavoista puhutaan rakkauden kielinä.

Rakkauden kielet ovat yhdysvaltalaisen filosofian tohtori Gary Chapmanin kehittämä teoria. Kirjassaan The 5 Love Languages: The Secret to Love That Lasts Chapman on kuvaillut viisi ainutlaatuista tapaa, joilla ihmiset rakastavat.

Viisi rakkauden kieltä ovat sanojen, tekojen, lahjojen, laatuajan sekä kosketuksen kieli. Useampi kielistä voi tuntua itselle samaistuttavalta, mutta yleensä yksi kielistä puhuttelee ja tuntuu enemmän omalta kuin muut.

Kun tietää oman rakkauden kielensä sekä tietää, mikä on oman kumppanin rakkauden kieli, auttaa se ymmärtämään niin omia kuin toisen tarpeita ja se voi tehdä ihmissuhteiden vaalimisesta helpompaa.

Tällaisia rakkauden kielet ovat:

Sanojen kieli. Jos tämä on rakkauden kielesi, arvostat silloin tunteiden tuomista esiin sanoin. Tämä sisältää niin usein sanottuja rakkaudentunnustuksia kuin kehuja, arvostuksen osoittamista, rohkaisua sekä myös kommunikaatiota viestein ja sosiaalisen median välityksellä.

Tekojen kieli. Jos tämä on rakkauden kielesi, uskot silloin siihen, että teot puhuvat puolestaan. Arvostat sitä, että kumppanisi osoittaa tunteensa teoilla ja teet itse samoin. Kyse voi olla niin pienistä, arkisista teoista, jotka helpottavat toisen elämää, kuin isoista eleistä. Esimerkiksi aamukahvin valmistus tai vaikkapa jonkin asian tekeminen toisen puolesta kiireisenä päivänä ovat tapoja osittaa, että välittää.

Lahjojen kieli. Tämän rakkauden kielen idea ilmenee jo sen nimestä. Jos tämä on rakkauden kielesi, tunnet olosi rakastetuksi, kun saat ”visuaalisia rakkauden symboleja”. Kyse ei ole lahjojen arvosta, vaan ajatuksesta niiden taustalla.

Laatuajan kieli. Jos tämä on rakkauden kielesi, arvostat yhteistä laatuaikaa ja sitä, kun kumppanisi haluaa viettää aikaa kanssasi. Etenkin aktiivinen kuunteleminen, katsekontakti ja täydellinen läsnäolo ovat laatuajan kielellä rakastavalle arvossa.

Kosketuksen kieli. Jos tämä on rakkauden kielesi, saavat fyysiset rakkauden ja välittämisen osoitukset tuntemaan, että olet rakastettu. Tällaisia rakkauden osoituksia ovat muun muassa suudelmat, kädestä kiinni pitäminen, halailu ja seksi. Fyysinen läheisyys ja kosketus voi olla todella vahvistavaa ja toimia voimakkaana tapana olla tunneyhteydessä toiseen ihmiseen.

Voit tunnistaa oman rakkauden kielesi, kun mietit millaisina hetkinä koet olosi kaikkein rakastetuimmaksi ja koet, että sinusta välitetään. Listaa myös 3-5 asiaa arjestasi, jotka tekevät olosi erityisen rakastetuksi, ja katso sitten, mihin rakkauden kieleen ne parhaiten sopivat. Voit myös testata tällä englanninkielisellä kyselyllä, mikä on rakkauden kielesi.

Lähde: Mind Body Green