Rakkaus koetaan sydämen asiaksi, mutta se on tosi asiassa enemmän aivojen heiniä. Rakastuminen voi tuntua yksinkertaiselta tai intuitiiviselta, mutta taustalla vaikuttavat monimutkaiset mekanismit neurokemikaaleista hormonaalisiin reaktioihin.

Kun tunteet tulevat peliin, eivät ne yleensä pysy kuitenkaan samanlaisina koko parisuhteen ajan. Rakkaus elää ja muuttuu vaiheittain, ja tuoreessa tutkimuksessa on paljastettu, kuinka kauan nämä eri vaihteet yleensä kestävät.

Uuden suhteen alussa koetaan yleensä alkuhuuma, rakastumisvaihe. Tutkijoiden mukaan romanttisen rakkauden varhaisille vaiheille on ominaista stressi ja alkuvaihe saattaa olla selvästi erilainen myöhemmästä vaiheesta, jota kuvaa turvallisuuden ja rauhallisuuden tunteet.

Ensimmäisessä vaiheessa on kaikki romanttisen rakkauden ominaisuudet, etenkin romanttinen intohimo ja läheisyys. Tutkimuksen mukaan parit siirtyvät pois tästä rakastumisvaiheesta kuuden kuukauden jälkeen ja rakkaus muuttaa ensimmäisen kerran muotoaan.

Toinen vaihe, intohimoinen rakkaus, kestää kuudesta kuukaudesta neljään vuoteen ja tänä aikana suhteessa pysyy yllä intohimo, mutta sitoutuminen ja läheisyys lisääntyvät. Intohimoinen rakkaus antaa lopulta tietä myötätuntoiselle rakkaudelle, jonka aikana sitoutuminen ja läheisyys saavuttavat tutkimuksen mukaan huippunsa.

Voit itse vaikuttaa vaiheiden kestoon

Romantikoiden ei kuitenkaan ole syytä huolestua. Tutkijoiden mukaan jokainen parisuhde ei noudata tätä samaa kaavaa ja monilla pareilla kahden ensimmäisen vaiheen kesto voi pidentyä.

”Joillakin yksilöillä romanttinen rakkaus voi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä”, tutkijat totesivat Frontiers in Psychology -lehdessä vuonna 2021 julkaistussa tutkimuksessa.

”Kestävissä romanttisissa suhteissa romanttinen rakkaus sitoo osapuolia yhteen luomalla jaettua ymmärrystä, tunteita ja tapoja, jotka ovat ominaisia myötätuntoiselle rakkaudelle ja pitkille parisuhteille”, he lisäsivät.

”Muutos romanttisesta rakkaudesta myötätuntoiseen rakkauteen on asteittaista ja molemmat rakkaustyypit jakavat monia samoja ominaisuuksia”, tutkijat huomauttivat.

On myös hyvä muistaa, että myötätuntoisen rakkauden vaiheessa voi yhä kokea romanttisia puoliakin, etenkin jos pari on valmis panostamaan siihen, että kipinät heidän välillään yhä lentelevät.

Lähde: Best Life